Oljini recepti

Thursday, October 26, 2006

Pinces krofne

Praviti princes krofne je malo teže, ali ako pratiš uputstva, ispadnu sasvim dobre. Zato pažljivo čitaj i drži se uputstva:

Testo:
Potrebno: 2,5dl vode, 1,25dl ulja, ½ kašičice soli, 180gr oštrog brašna, 4-5 jaja (zavisno od veličine) i 1 prašak za pecivo.
I Vodu, ulje i so stavi u jedan lonac da zavru. Skini sa vatre i naspi odjednom sve brašno.
II Mešaj brzo i jakim pokretima dok ne dobiješ glatku masu koja se odvaja od lonca.
III Stavi ponovo lonac na vatru i kuvaj jos 1 minut neprestano mešajuci. Testo ovako postaje čvršće, a znak da je dobro je kad na dnu lonca vidiš da se pojavljuje tanka kožica.
IV Vruće testo istresi u plasticnu činiju. Dodaj jaja u vruce testo, jedno po jedno. Prestani mešati tek kad dobiješ meku i glatku masu (možes koristiti i mikser).
Ako se testo jako sjaji, a pri skidanju sa varljace ostaju šiljci , nemoj više dodavati jaja (znači, dovoljno je 4). Previše meko testo nece se dići.
V U potpuno ohlađeno testo dodati pašak za pecivo, peporučujem C prašak za pecivo, od ostalih se dešava da testo ne naraste.
VI Pleh namaži margarinom i pospi brašnom, a zatim sa dve male kašike pravi loptice, ili ako imas špric za kolače, možeš i sa njim.
VII Rerna mora biti već zagrejana na temperaturu od 180-190 C . Peče se 15-20 min. i u međjuvremenu se rerna nikako ne otvara da testo ne spadne.
VIII Kada je pečeno testo, seci iznad polovine.

Fil - moderna varijanta:
Potrebno: 1 l mleka, 3 pudinga od vanile, 200 gr margarina ili putera, 3-4 kesice vanil šećera, 300 gr šećera.
Skuvati 3 pudinga u litru mleka, dodati 300 gr šećera i vanil šećer. Kada se puding potpuno ohladi, umutiti ga jednu po jednu kašiku sa predhodno dobro umućenim margarinom. Možeš rastopiti čokoladu sa malo mleka i preliti krofne, a moja baka ih je samo zasipala prah šećerom.

Fil - starinska varijanta:

Potrebno: 1 l mleka, 300 gr šećera+ 6 kašika šećera, 12 vršnih kašika oštrog brašna, 6 jaja (odvojiti žumanca i belanca), 4-5 kesica vanil šećera.
Od 6 belanaca umutiti čvrst sneg i staviti ga u frižider.
Od litra mleka izdvojiti 2dl i staviti sa strane, 6 žumanaca dobro umutiti sa 6 kašika šećera i dodavati u to polako muteći kašiku po kašiku brašna (12 kašika ukupno) sa pomalo onog odvojenog mleka. Smesa bi trebalo da bude bez grudvica, kao puding kad razmutiš u mleku.
Ostatak mleka, 300 gr šećera i vanil šećer staviti na vatru do ključanja, uz postepeno mešanje da se šećer rastopi. Zatim ključalo mleko skloniti sa vatre i umešati prethodno napravljenu smesu, pa vratiti na vatru da se zgusne, stalno mešajući, kad počne da pravi mehuriće, smanjiti vatru na minimum i polako umešati predhodno dobro umućen sneg od belanaca. Prohladjenim filom filovati princes krofne. Ovaj recept je od moje bake i koristio je i za krempitu.

Fil - prerađena starinska varijanta:

Potrebno: 1 l mleka, 300 gr šećera+ 6 kašika šećera, 12 vršnih kašika oštrog brašna, 6 jaja (odvojiti žumanca i belanca koja odbacuješ-ne koriste se), 4-5 kesica vanil šećera, 250 gr margarina.
Od litra mleka izdvojiti 2dl i staviti sa strane, 6 žumanaca dobro umutiti sa 6 kašika šećera i dodavati u to polako muteći kašiku po kašiku brašna (12 kašika ukupno) sa pomalo onog odvojenog mleka. Smesa bi trebalo da bude bez grudvica, kao puding kad razmutiš u mleku.
Ostatak mleka, 300 gr šecera i vanil šećer staviti na vatru do ključanja, uz postepeno mešanje da se šećer rastopi. Zatim ključalo mleko skloniti sa vatre i umešati prethodno napravljenu smesu, pa vratiti na vatru da se zgusne, stalno mešajuci, kad počne da pravi mehurice i vidiš da je fil gust, skloniš ga sa vatre i ostaviš da se potpuno ohladi. Fil mora da bude hladan pre dodavanja margarina jer u protivnom neće biti kremast. Margarin penasto umuti i onda bez prekidanja dodaj jednu po jednu kašiku hladnog fila i muti dok ne dobiješ krem masu. Ovim filom filujes princeze.

Pasta od Silvije Sager iz Herceg Novog

7-8 zrelih paradajza ocistiti i iseci krupno, 1 crni luk iseckati na krupnije kocke i to sve zajedno dinstati, kada paradajz pusti svoj sok, posoliti, pobiberiti, dodati origana, bosiljka po ukusu i malo maslinovog ulja. Kad se napravi bistar sos ubaciti 400gr krupnih makarona, sto su krupnije to su bolje. Na tihoj vatri kuvati dok makarone ne budu sasvim mekane uz dodavanje vode ako nema dovoljno tecnosti za testeninu. Na kraju dodati jos 2-3 kasike kecapa i zacina ako nije dovoljno.Pastu prebaciti u vatrostalnu ciniju i zapeci. Kad se izvadi iz rerne posuti je parmezanom i ukrasiti maslinama.

Tuesday, October 17, 2006

Govedje snicle u sosu od paradajza

Potrebno je: ¼ kg govedine od buta, 100gr kackavalja, 2 kasike pirinca, 1 glavica luka, 2 kasike kuvanog paradajza, ¼ l supe ili bujona, malo ulja, soli, bibera i persun lista.

Meso iseci na tanke snicle i izlupati,posoliti i pobiberiti. Pirinac skuvati da bude skoro mekan, procediti i pomesati sa struganim kackavaljem, sitno seckanim persunom i posoliti po ukusu. Svaku sniclu nadevati ovom smesom, zaviti ih kao sarmu i vezati koncem ili zakaciti cackalicom, pa ih proprziti na vrelom ulju da porumene.
U vatrostalnom sudu isprziti crni luk seckan na rebarca, dodati paradajz(ja uvek dodam vise nego sto u receptu pise), naliti bujonom i staviti snicle u ovaj umak. Krckati na tihoj vatri dok meso ne bude sasvim mekano.

Prijatno

Saturday, October 14, 2006

Meksička pizza

Testo: U 2 dl mlakog mleka staviti jedan ceo kvasac, 1 kašičicu šećera, pa kad kvasac nadođe, dodaj 2,5 kašike maslinovog ulja i 1,5 kašičice soli. To sve zamesi sa 400 g kukuruznog brašna. Dobićeš testo kao za keks, ne razvlači se, već rukama lepi u jednu veliku limenu tepsiju. Napravi mu visoke ivice i viljuškom utisni stranice kao za pitu. Ostavi ovako u tepsiji nekih 20-tak minuta. Za to vreme možes da napravis sos: crni luk krupno sečen izdinstati na vodi, dodati 4-5 paradajza sečenih na krupne kriške, kada se tečnost ukuva, dodati soli po želji, bibera, čili ili ljute mlevene paprike, malo origana i bosiljka. Ovakvim sosom premaži pizzu, a u nedostatku vremena može poslužiti i ljuti kečap. Preko toga ređaj kulen (oko 100-150 g) ili bilo koju drugu začinjeniju kobasicu, zatim malo sitno seckane zelene paprike i jedno umućeno jaje. Pizzu peci na što većoj temperaturi u prethodno zagrejanoj pećnici. Pred sam kraj, izvadi je i pospi narendanim kačkavaljem i vrati je na jos 2 min.