Friday, August 29, 2008

SVADBENI KUPUS

Svadbeni kupus se mahom na starinski nacin pravio za svadbeno veselje u velikom kotlu na verige ognjista i seoski kuvar ga je pravio na sledeci nacin:

U kotao se stavi red kupusa kiselog iz kaca, onda red ovcjeg mesa, pola kasike aleve paprike ili prema potrebi velicine kotla i broja gostiju, a stavlja se i jedna kasika seckanog praziluka, potom se posoli i kuva u vodi, posle krckanja kad je vec kupus skuvan, onda se zaprzi-zacini i onda vruc sluzi gostima na svadbenom veselju. Nekada u starom vremenu na svadbena veselja u brdskoplaninskom vlasotinackom kraju to je bilo jedino jelo za posluzivanje gostiju, a svadbena veselja su se mahom pravila u toku zimskih meseci.
Zapis iz sela Sredor i Predanca, zabelezio: Miroslav Mladenović.Prijatno.

2 Comments:

Blogger Spartak said...

Malo mi to zacina :)

1:49 PM  
Blogger Olja said...

Kiseli kupus je vec poprilicno kiseo i slan i sam po sebi jakog ukusa, nema potrebe da se preterano zacinjava i nasi stari nisu bas imali pristup zacinima. Zacini su bili izuzetno skupi i nedostupni. Ali, masti i ukusima na volju, pa dodaj sve one zacine za koje mislis da ce poboljsati ukus. Ja, licno, volim da dodam lorber list, biber u zrnu i malo mlevenog, ove zacine dodajem u sva jela koja pripremam sa kiselim kupusom. Ponekad kada pravim podvarak dodam i malo belog vina i pirinac, ukus je za nijansu blazi i lakse se vari.

2:03 AM  

Post a Comment

<< Home