Friday, September 01, 2006

Domaći hleb

Potrebno:1,5 kg brašna, 30 g kvasca,1 kašika soli.

Priprema: U čašu mlake vode staviti kvasac da uskisne (da se rastopi i nabubri). Kada kvasac naraste, izruči ga u posudu za mešanje, dodaj brašno, posoli i mesi ga dok ne postane glatko (ako se lepi za ruke, dodaj brašno dok ne dobiješ glatku masu). Kada se testo izjednači, stavi ga na dasku poprašenu brašnom i mesi ga još malo. Testo je dobro umešeno kada je srednje tvrdo i elastično. Testo pokrij salvetom i ostavi na toplo mesto da naraste. Kad se podigne, mesi ga još nekoliko minuta (što ga duže mesiš, biće bolje i vazdušastije). Umešano testo podeli na dva jednaka dela, oblikuj ih kao veknu i stavi u jedan ili dva prethodno podmazana margarinom i brašnom poprašena pleha i peci ih u dobro zagrejanoj rerni. Posle desetak minuta smanji temperaturu. Hleb treba da se peče najmanje 45 minuta.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home