Thursday, October 26, 2006

Pinces krofne

Praviti princes krofne je malo teže, ali ako pratiš uputstva, ispadnu sasvim dobre. Zato pažljivo čitaj i drži se uputstva:

Testo:
Potrebno: 2,5dl vode, 1,25dl ulja, ½ kašičice soli, 180gr oštrog brašna, 4-5 jaja (zavisno od veličine) i 1 prašak za pecivo.
I Vodu, ulje i so stavi u jedan lonac da zavru. Skini sa vatre i naspi odjednom sve brašno.
II Mešaj brzo i jakim pokretima dok ne dobiješ glatku masu koja se odvaja od lonca.
III Stavi ponovo lonac na vatru i kuvaj jos 1 minut neprestano mešajuci. Testo ovako postaje čvršće, a znak da je dobro je kad na dnu lonca vidiš da se pojavljuje tanka kožica.
IV Vruće testo istresi u plasticnu činiju. Dodaj jaja u vruce testo, jedno po jedno. Prestani mešati tek kad dobiješ meku i glatku masu (možes koristiti i mikser).
Ako se testo jako sjaji, a pri skidanju sa varljace ostaju šiljci , nemoj više dodavati jaja (znači, dovoljno je 4). Previše meko testo nece se dići.
V U potpuno ohlađeno testo dodati pašak za pecivo, peporučujem C prašak za pecivo, od ostalih se dešava da testo ne naraste.
VI Pleh namaži margarinom i pospi brašnom, a zatim sa dve male kašike pravi loptice, ili ako imas špric za kolače, možeš i sa njim.
VII Rerna mora biti već zagrejana na temperaturu od 180-190 C . Peče se 15-20 min. i u međjuvremenu se rerna nikako ne otvara da testo ne spadne.
VIII Kada je pečeno testo, seci iznad polovine.

Fil - moderna varijanta:
Potrebno: 1 l mleka, 3 pudinga od vanile, 200 gr margarina ili putera, 3-4 kesice vanil šećera, 300 gr šećera.
Skuvati 3 pudinga u litru mleka, dodati 300 gr šećera i vanil šećer. Kada se puding potpuno ohladi, umutiti ga jednu po jednu kašiku sa predhodno dobro umućenim margarinom. Možeš rastopiti čokoladu sa malo mleka i preliti krofne, a moja baka ih je samo zasipala prah šećerom.

Fil - starinska varijanta:

Potrebno: 1 l mleka, 300 gr šećera+ 6 kašika šećera, 12 vršnih kašika oštrog brašna, 6 jaja (odvojiti žumanca i belanca), 4-5 kesica vanil šećera.
Od 6 belanaca umutiti čvrst sneg i staviti ga u frižider.
Od litra mleka izdvojiti 2dl i staviti sa strane, 6 žumanaca dobro umutiti sa 6 kašika šećera i dodavati u to polako muteći kašiku po kašiku brašna (12 kašika ukupno) sa pomalo onog odvojenog mleka. Smesa bi trebalo da bude bez grudvica, kao puding kad razmutiš u mleku.
Ostatak mleka, 300 gr šećera i vanil šećer staviti na vatru do ključanja, uz postepeno mešanje da se šećer rastopi. Zatim ključalo mleko skloniti sa vatre i umešati prethodno napravljenu smesu, pa vratiti na vatru da se zgusne, stalno mešajući, kad počne da pravi mehuriće, smanjiti vatru na minimum i polako umešati predhodno dobro umućen sneg od belanaca. Prohladjenim filom filovati princes krofne. Ovaj recept je od moje bake i koristio je i za krempitu.

Fil - prerađena starinska varijanta:

Potrebno: 1 l mleka, 300 gr šećera+ 6 kašika šećera, 12 vršnih kašika oštrog brašna, 6 jaja (odvojiti žumanca i belanca koja odbacuješ-ne koriste se), 4-5 kesica vanil šećera, 250 gr margarina.
Od litra mleka izdvojiti 2dl i staviti sa strane, 6 žumanaca dobro umutiti sa 6 kašika šećera i dodavati u to polako muteći kašiku po kašiku brašna (12 kašika ukupno) sa pomalo onog odvojenog mleka. Smesa bi trebalo da bude bez grudvica, kao puding kad razmutiš u mleku.
Ostatak mleka, 300 gr šecera i vanil šećer staviti na vatru do ključanja, uz postepeno mešanje da se šećer rastopi. Zatim ključalo mleko skloniti sa vatre i umešati prethodno napravljenu smesu, pa vratiti na vatru da se zgusne, stalno mešajuci, kad počne da pravi mehurice i vidiš da je fil gust, skloniš ga sa vatre i ostaviš da se potpuno ohladi. Fil mora da bude hladan pre dodavanja margarina jer u protivnom neće biti kremast. Margarin penasto umuti i onda bez prekidanja dodaj jednu po jednu kašiku hladnog fila i muti dok ne dobiješ krem masu. Ovim filom filujes princeze.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home