Friday, August 29, 2008

KUGLOF ILI GUGELHUPF
















Kuglof se ubraja u klasični bečki "melšpajz" (pojam pod kojim se u Beču odavno podrazumijevaju sve vrste slastica, sadržavale one u sebi brašno - mehl ili ne). Kolač se peče u specijalnoj limenoj posudi karakterističnog oblika. "Carski kuglof" kreirao je 1914. god. carski dvorski kuvar Friedrich Hampel, te ga na "Prvom bečkom kalendaru kuvarskog umeća" predstavio javnosti. No, postoji i mitska priča o rođenju popularne bečke poslastice, a vezana je uz cara Franju Josipa, koji je nezaobilazan lik u istorijii bečkog kulinarstva.

" U ulici Gloriettegasse, nedaleko carske rezidencije - dvorca Schönbrunn - stoji vila koju je nekoć nastanjivala poznata glumica bečkog Burgtheatra Katarina Schratt. S austrijskim carem povezivalo ju je intimno prijateljstvo, koje se nakon nasilne smrti carice Elizabete 1889. god. više nego produbilo. Franjo Josip Katarinu je posjećivao gotovo svakodnevno, pa je ona u svojoj kuhinji pripremala jela koja su odgovarala carskom nepcu. Kasnijih godina, car je i za boravka u ljetnoj rezidenciji Habsburgovaca u Bad Ischlu zadržao naviku redovita navraćanja na užinu kod Katarine Schratt, koja je stanovala u ljupkoj kući nedaleko rezidencijalne vile. Za svaki posjet visokog gosta pripremao se svježi kuglof. Da se ne bi slučajno osramotila, Katarina je kod lokalnog slastičara Zaunera svakodnevno naručivala kuglof ispečen po njezinu receptu. Do danas se u toj slastičarnici svakoga dana peče svježi carski kuglof."

Recept za CARSKI KUGLOF
(B.Perić: Priče iz bečke kuhinje)

30 dkg maslaca
15 dkg šećera u prahu
15 dkg kristalnog šećera
3 jaja
4 žumanjka
4 bjelanjka
24 dkg glatkog brašna
6 dkg grožđica
vanili šećer
ribana korica limuna
maslac za kalup
šećer u prahu za posipanje

Priprema:
Omekšali maslac miješati sa šećerom u prahu dok smjesa ne postane pjenasta. Cijela jaja, ne previše hladna, istući i umiješati u smjesu, potom umiješati žumanjke, vanilin šećer i naribanu koricu limuna, te dodati grožđice. Bjelanjke i kristalni šećer istući u čvrsti snijeg, umiješati u smjesu od maslaca i jaja. Na kraju lagano umiješati brašno. Kalup za kuglof premazati maslacem i posipati brašnom. Masu staviti u kalup i peći u prethodno zagrijanoj pećnici približno sat vremena na temperaturi od 180°C (probati drvenim štapićem je li pečeno). Mlak kolač istresti iz kalupa i posipati šećerom u prahu.
Kod tzv. mramornog kuglofa potrebno je odvojiti trećinu tijesta i u njega umiješati 3 dkg kakaa u prahu, te žuto i kako tijesto naizmjenice stavljati u kalup.

Izvor: B.Perić "Priče iz bečke kuhinje", Meandar 2004.g.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home