RIGO JANČI
Krajem 19.veka u celoj Evropi veliku senzaciju je napravila ljubavna avantura čuvenog madjarskog tamburaša romskog porekla Rigo Jančija i francuske kneginje Šime.
Rigo Janči je rodjen u Madjarskoj i potiče iz porodice romskih muzičaka. Kao dete svirao je violinu, a kasnije je osnovao svoj orkestar, sa kojim je obišao ceo svet. Godine 1895. gostovao je u jednom otmenom francuskom restoranu, gde je tom prilikom večerao francuski knez Šime sa svojom lepom suprugom. Mladu plavušu oduševila je muzika tamburaša, tako da je počela češće da dolazi u taj restoran. Posle izvesnog vremena, izgleda da joj se svidelo i nešto više osim muzike. I, kako to obično biva, ubrzo je izbio skandal. Plavuša je ostavila muža i dvoje maloletne dece i pobegla iz Pariza u Madjarsku, zajedno sa Rigo Jančijem.
Ovaj skandal je tamo izazvao veliku pažnju javnosti, a u rodnom mestu je Rigo Jančiju napravljena velika svečanost, onako kako to samo Romi umeju.
Zamislite situaciju u takvom vremenu. Novinari izveštavaju o svemu što se dešava, pa i o najmanjim sitnicama, a u Francuskoj se vodi brakorazvodna parnica.
I tada su izgleda postojali biznismeni sa idejama, tako da se jedan poslastičar iz Budimpešte setio i napravio ukusan desert kome je dao ime Rigo Janči.
U medjuvremenu desila se svadba izmedju ovo dvoje golubova, a interesantno je da su im kumovi bili engleski i američki ambasador.
Ljubav, normalno, nije trajala dugo. Kako došla tako i otišla. Ali, ostao je čuveni desert, koji se i dan danas ubraja u najomiljenije svetske deserte.
Potrebeno je:
300 gr čokolade za kuvanje, 100 gr putera, 2 jaja, 5 kašika šećera u prahu, 1 kašika brašna, 1 kašika kakaoa, 2 kašike šećera, 1 kašika želatina, 1 kašika ulja, 6 dl slatke pavlake.
Odvojiti belanca od žumanaca i žumancca umutiti mikserom. Dodati šećer, ulje i posebno umućena belanca i kakao pomešan sa brašnom.
Ispeći u tepsiji obloženoj papirom 15 minuta na 200 stepeni.
Skuvati razmućeni želatin i vodu da se zgusne. Mikserom umutiti slatku pavlaku, dodati istopljenu čokoladu i istopljeni puter, želatin i šećer u prahu. Kalup obložiti folijom. Prethodno ispečeni patišpanj podeliti na pola, jednu polovinu staviti u kalup, odozgo fil, pa opet patišpanj. Kada se kolač stegne, prevrnuti ga, odstraniti foliju i odozgo prekriti istopljenom čokoladom.
3 Comments:
Postoji jos jedan recept za RIGO JANCI, koji ja cesce pravim zato sto mi je laksi i brzi i jednako je ukusan kao i originalan recept. Inace ovaj sam recept prvi put probala u Kanjizi i oni ga prave sa domacom slatkom pavlakom. To je jedini cokoladni kolac koji volim.Pravi se ovako:
-kore:5 jaja, 5 kasika secera, 3 kasike brasna, 1 kasika kakaoa i 1/2 praska za pecivo.Napraviti 2 kore.Umutiti cvrsto belanca, dodati secer,pa jedno po jedno zumance.Prestati sa miksiranjem pa polako varjacom umesati kakao i brasno. Peci 15 minuta na 180 stepeni.
-fil: 700gr slatke pavlake ili milerama(ako je domaca razblaziti sa 1dl mleka)umutiti sa 300gr secera u prahu i 150gr istopljene i predhodno ohladjene cokolade.
Gornju Koru premazati glazurom od 100gr cokolade,ali dok jos nije na kolacu, brzo iseci na pravilne kvadrate, pa kvadrat po kvadrat redjati po kolacu. Ohladiti i sluziti sledeceg dana. Prijatno.OLja
jos samo da mi kazete da li je po 5 jaja potrebno za svaku koru nije mi jasno?
Moja greska: Pece se jedna kora u gore navedenom sastavu i ona se sece na pola po debljini, dobiju se dve jako tanke kore.Izvinjavam se sto to nisam objasnila.
Post a Comment
<< Home