Friday, August 29, 2008

VINSKI KUGLOF

Image

Sastojci:

  • 250 g margarina
  • 220 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 250 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žlica kakaa u prahu
  • 100 g čokoladnih mrvica
  • 1 dcl crnog vina
  • 4 veća jaja
  • šećer u prahu

Priprema:

Zagrejte rernu na 180stepeni.

Razmekšajte margarin i penasto ga umutite s šećerom i 4 žumanca. Dodajte vanilin šećer, 1 dcl aromatičnog crnog vina i kasiku kakaa - i dobro izmešajte. Uz mešanje, postepno dodajte kašikom i brašno s praškom za pecivo.

U testo dodajte 50 - 100 g čokoladnih mrvica. Ja sam stavila mrvice koje se koriste za dekoraciju torti, ali možete dodati i smrvljenu čokoladu za kuvanje ili čokoladne bombone. Mrvice ćete lagano umešajti u testo kada budete dodavali belance.

U ovoj fazi vam se testo može učiniti prilično gustim - , bez panike! - ovo je ipak testo za kuglof, a ne klasični parišpan za tortu. Normalno je da tijesto bude gusto.

Od 4 belanca napravite čvrst sneg, pa ga lagano umešajte u testo zajedno sa čokoladnim mrvicama. Belance umešajte ručno, varljačom.

Kalup za kuglof namastite margarinom i pospite brašnom. U kalup istresite smesu i rasporedite je varljačom.

Kuglof stavite peći u prethodno zagrejanu rernu na 180 st. - otprilike 50-60 minuta.

Kuglof pospite šećerom u prahu prije serviranja.


0 Comments:

Post a Comment

<< Home