Sunday, October 19, 2008

Sekelj gulas ili gulas na madjarski nacin

Sekeli ili Sekelj gulaš je izvorno mađarsko jelo. Izumitelj je József Székely (Jožef Sekej), mađarski pisac, pjesnik i novinar u XIX veka.
Sastojci:
60-70 dgr gulaša od svinjetine, 80 dgr kiselog zelja, 2 dl kisele pavlake, beli luk, 1 kasicica kumina, 1 lovorov list, so.
Priprema:
Prvo napravimo gulaš od svinjetine (poprži se naseckan luk na ulju, kad zarumeni doda se svinjetina narezana na kockice, poprži, doda se crvena papirka i dinsta se dok ne omeksa.
U drugoj posudi se skuva kiselo zelje u slanoj vodi sa lovorovim listom dok zelje ne omekša.
Stavimo sitno iseckan beli luk i kumin u gulaš. Malo se kuva i zatim se doda kisela pavlaka. Na kraju se ostavi da se pomesaju sokovi i ukusi jos nekih desetak minuta na tihoj vatri.
Zelju dodamo gulaš i kuvamo još oko 10 minuta (sada već bez lovorovog lista).
To je osnovni recept za Sekeli gulaš kod nas, ali postoje i druge verzije.

5 Comments:

Blogger Geraldo Maia said...

Hello Olja,

It is a great pleasure to visit your nice and interesting blog for the first time.
Best wishes from Brazil:
Geraldo

12:29 PM  
Blogger Olja said...

Dear Geraldo,
I hope you understand Serbian. If You only liked my blog because photos and you are interested in some recipes, write to me and I'll translate them into English. Thank you for your comment, it means a lot.Olja

11:46 AM  
Blogger emo_serpica said...

Recept je divan, vise puta isproban! Da li kao prilog pravis gusto kuvan kacamak ?( da se jede umesto hleba )
Sve pohvale blogu!
Pozdrav!

4:31 AM  
Blogger Olja said...

Ja uz gulase najvise volim siroke domace rezance, takav je obicaj u nasem kraju....Verujem da je odlicno i uz kacamak, probacemo. Pozdrav

4:09 AM  
Blogger Unknown said...

Izvrsno! Da li imate preporuku za vino, verovatno cro ali koje bi najbolje prijalo uz Sekelj gulas?

Pozdrav, Milenko

7:28 AM  

Post a Comment

<< Home