Oljini recepti

Saturday, September 30, 2006

Krompir salata na novi način

Očisti oko 5 većih krompira i iseckaj na kockice, pa ih zatim obari. Kada je krompir sasvim mekan, procedi vodu i ostavi ga u toj šerpi. Dodaj 2 kašičice vegete, 4 čena belog luka (sitno iseckanog), peršun list, celer list, mirođiju (sitno iseckanu, količinu po ukusu), malo maslinovog ulja i jabukovo ili obično sirće. Kad dodaš sve začine, poklopi i dobro protresi šerpu, ponovo otklopi, skini sa poklopca začine koji su se zalepili i promešaj kašikom. Probaj, ako ti se učini da fali neki začin, dodaj. Ova salata je fenomenalna uz prženu ili kuvanu ribu.

Thursday, September 21, 2006

Piletina na brazilski način

Potrebno: piletina (po želji delove i količinu), so ili vegeta, 1 pivo, pola pavlake, supena kašika majoneza, biber i beli luk (2 do 3 čena).
Priprema: Skini kožu sa piletine, usoli ili utrljaj vegetu (ako pripremaš belo meso, napravi šnicle) i ostavi meso da odstoji u frižideru 30 min.
U nekoj dubljoj činiji pomešaj pavlaku, majonez, biber i sitno iseckan luk, a zatim svako parče mesa uvaljaj u ovaj umak i ređaj u pleh (idealno bi bilo da imate zemljani sud, ali može i vatrostalni pekač ili pleh sa većom dubinom). Meso prelij sa 1\2 piva, a ostatak ćeš dodavati u toku pečenja. Pleh prekrij folijom i peci meso, prvih 20 min. na 150 stepeni, a onda ga otkrij i peci na 200 C još nekih 20 min. (dok ne porumeni).
Preporučujem kuvani pirinač sa malo bibera i vegete kao dodatak uz piletinu i belo vino!!!

Sunday, September 10, 2006

Makedonska pogača

Potrebno: 3 jajeta, 1 dl jogurta, 50 g kravljeg sira, 18 kašika oštrog brašna, 5 kašika ulja, 1 prašak za pecivo, so.
Priprema: Dobro umuti jaja, dodaj im jogurt, ulje, isitnjen sir i prašak za pecivo, na kraju dodaj brašno. Pleh ili tepsiju u kojoj ćeš peći podmaži uljem i peci na tihoj vatri.

Saturday, September 09, 2006

Oslić a la bakalar

Potrebno je oko 1 kg oslića ili bilo koje druge plave ribe (najbolje već isečene filete), 2-3 krompira, praziluk, 2-3 sargarepe, 3-4 čena belog luka, lorber list, biber, vegeta, peršun list, malo maslinovog ulja i 2dl belog vina. Povrće očisti i iseci na krupnije komade po želji (ja krompir sečem na kriške,a šargarepu i luk na kolutiće). U nekoj dubljoj posudi (po mogućnosti vatrostalna činija) ređas jedan red povrća, jedan red ribe, dokle god imaš materijala. Naravno, svaki red pospeš začinima. Na kraju naliješ vinom, maslinovim uljem i sa malo vode tek da tečnost pokrije povrće i ribu. Pečeš sve u rerni oko 35 min. na temperaturi od oko 180-200 C. Preporučujem belo vino uz to i eventualno tarator sos (majonez, krastavčići, beli luk i mirođija), ali možeš iI da napraviš neku salatu po svom izboru.

Tuesday, September 05, 2006

Salata od pečuraka

300 g šampinjona iseckati i kuvati oko 20-tak minuta u slanoj vodi. Skuvati belo meso i iseckati. Koren celera sitno izrendati. 2-3 kisela krastavca sitno iseckati. U sve ovo dodati 200-300 g majoneza i izmešati.

Friday, September 01, 2006

Domaći hleb

Potrebno:1,5 kg brašna, 30 g kvasca,1 kašika soli.

Priprema: U čašu mlake vode staviti kvasac da uskisne (da se rastopi i nabubri). Kada kvasac naraste, izruči ga u posudu za mešanje, dodaj brašno, posoli i mesi ga dok ne postane glatko (ako se lepi za ruke, dodaj brašno dok ne dobiješ glatku masu). Kada se testo izjednači, stavi ga na dasku poprašenu brašnom i mesi ga još malo. Testo je dobro umešeno kada je srednje tvrdo i elastično. Testo pokrij salvetom i ostavi na toplo mesto da naraste. Kad se podigne, mesi ga još nekoliko minuta (što ga duže mesiš, biće bolje i vazdušastije). Umešano testo podeli na dva jednaka dela, oblikuj ih kao veknu i stavi u jedan ili dva prethodno podmazana margarinom i brašnom poprašena pleha i peci ih u dobro zagrejanoj rerni. Posle desetak minuta smanji temperaturu. Hleb treba da se peče najmanje 45 minuta.

Piletina sa medom

Potrebno je: 4 šnicle od belog mesa, batkovi i karabatkovi, tri limuna, dva iscediti, a jedan izrezati u 8 kriški, oko 50 g putera ili margarina, oko 50 ml meda, beli luk po želji (ja stavim oko 4 čena), 4 usitnjene grančice ruzmarina, so, biber, 750 g krompira narezanog na male kriške.

Priprema: U lončiću lagano zagrevati limunov sok, puter, med, beli luk, ruzmarin i začine dok se sve ne istopi. U đuveč ili vatrostalnu posudu staviti piletinu i krompir, preliti pripremljenom smesom, između kriški krompira staviti kriške limuna i peći u rerni 50-60 min, u početku na 200 stepeni C, a kasnije mozeš i da smanjiš. Salata po želji.

Jako je ukusno, prste da poližeš!!!

Gurmanske palačinke

Ispeci 10-tak palačinki.

Nadev: 300 g pilećeg belog mesa ili junetine iseckaj sitno, 1 glavicu crnog luka, 3-4 cena belog luka, 1 papriku i sve stavi u jednu posudu, nailij sa malo vode, malo,malo maslinovog ulja, vegete po ukusu, bibera i ostavi da se krčka sve dok se voda ne ukuva. Kada se voda ukuva, skloni sa vatre i ostavi da se nadev malo prohladi i onda dodaj pola pavlake i malo naseckanog peršun lista.

Svaku palačinku filuj ovim nadevom, pospi sa malo kačkavalja ili parmezana i ređaj u pouljenu tepsiju (đuveč ili vatrostalnu činiju). Najbolje da su u jednom redu. Odozgo ih premaži sa 1 umućenim jajetom i pola pavlake.

Sve zapeci u rerni,a kad se napravi rumena korica pospi sa jos 100 g narendanog kačkavalja i vrati još koji minut da se istopi.

Ja ih serviram na listu zelene salate i prelijem ih obavezno sa malo kečapa.